Blogg

RSS

VVS-företag fixar ditt stopp i avlopp

27 feb 2022

Det finns vissa saker i hemmet som verkligen blir ett problem om de inte funkar. Att få stopp i avloppet är en av de sakerna. Det behöver fixas akut, för ett hem utan avlopp funkar inte.

Det finns många saker som man kan göra själv i sitt hem. Det finns också många saker man inte alls kan fixa med själv, utan man behöver en expert som tar hand om det. Stopp i avloppet är en sådan sak som ofta kräver ett proffs. Ibland kan man ha tur och lyckas lösa upp stoppet med hjälp av medel från affären, men långt ifrån alla gånger funkar det. Då kan man behöva hjälp. Det finns duktiga VVS-företag där ute som är experter på att fixa stopp i avlopp. De kan även rycka ut om du har akuta problem med avloppet.

Lös stoppet i avloppet

Att inte kunna använda vatten är mer eller mindre omöjligt i ens vardag. Även om det bara är för en kort stund så hinner man bli påverkad. Så får du problem finns det företag som även kan komma ut och hjälpa dig akut om det kniper. De använder sig av olika hjälpmedel som till exempel en speciell kamera som de skickar ned i rören för att kunna se var problemet sitter. Om det behövs kan man även med hjälp av vatten spola bort problemet. Även för detta har de speciella verktyg. Stoppet i avloppet kommer vara helt borta efter att de har varit där.

Säkra vatten- och avloppssystem med stambyte i Stockholm

12 dec 2021

Stambyte är viktigt att göra för att se över och hålla vatten- och avloppssystem i gott skick. Detta gäller i både lägenhetshus och villor. I Stockholm kan man få hjälp med stambyte.

De rör och ledningar vi har i våra hus som rör vatten och avlopp sitter ju inte direkt öppet och synligt så vi kan se dem. De sitter dolda i väggarna och därför kan det vara svårt att veta exakt vilket skick de är i. För att få veta det kan det vara lämpligt att göra en grundligare undersökning. Detta görs genom en kameraundersökning. En liten kamera förs igenom alla rör så att vi ska kunna se och bedöma vilket skick våra rör och avloppsledningar är i. Ett stambyte är ett stort men också nödvändigt projekt som man ibland behöver göra.

Minska risk för vattenskador

Alla rör och ledningar i våra hus har en begränsad livstid. De håller därmed inte för alltid. Stambyte är till slut något som vi bara måste göra för att inte riskera skador och andra problem med våra avlopp. När dessa stammar och rör är i dåligt skick så behöver de bytas ut mot nya. Det är tidskrävande och svårt att göra detta så det är därför ingenting man själv kan göra. Man behöver ta hjälp av någon som kan utföra stambyte i Stockholm när det är dags. Den främsta anledningen till att byta ut rör och ledningar är för att man vill minska risken för fukt och vattenskador.

När det blir stopp i rören

8 dec 2020

Oavsett om det handlar om duschen eller vasken i köket så kan det ibland bli stopp på grund av olika orsaker, mest handlar det om fett eller hår som fastnat. Vad gör man när stoppet inte lossnar?

När något har fastnat så hårt och man inte lyckas med att få bort det på egen hand, då är det dags att ringa efter någon som kan. För det mesta så brukar man kunna få bort smuts och annat som har fastnat i avloppen på egen hand men ibland går det inte hur mycket man än försöker, då behövs hjälp av proffs. De som arbetar med detta har ofta jour under obekväm arbetstid och man kan alltså ringa till dem även under helger och liknande, om det skulle uppstå akuta situationer som måste lösas på en gång.

Effektiv spolning av avloppet

Letar ni efter företag som kan hjälpa er med avloppsrensning i Stockholm? Om ni letar lite på nätet eller varför inte frågar runt bland vänner efter sådana rekommendationer så borde ni hitta någon ganska snabbt. Med hjälp av en spolbil kan de på ett effektivt och snabbt vis få bort det som har orsakat stoppet i rören. Ofta handlar det om smuts och avlagringar som över tid legat till sig och gör så att vattnet inte tar sig igenom till slut. Men ibland kan det även handla om saker som har trillat ned i rören men som man inte lyckas med att få upp själv.

En rörinspektion sparar pengar

30 apr 2020

Har du funderat på hur stammarna i ditt hus egentligen mår? Många tar för givet att de håller gott skick och att inga åtgärder behöver vidtas. Det man bör veta är att många av de årliga vattenskador som äger rum i Sverige härstammar från äldre rör- och ledningar som sprungit läck - exempelvis som en följd av vintern eller av ålder. Där kan en rörinspektion göra skillnad.

Ett hus kan se välmående ut på utsidan och rent interiört. Byter man ut ytskikten så får man också ett estetiskt tilltalande boende. Det säger emellertid långt ifrån allt om husets egentliga status, skick och mående. Bilden måste nyanseras och andra metoder måste tas till i syfte att säkerställa kvalitet, trygghet och säkerhet.

En rörinspektion är ett gott exempel på där man som husägare sätter sig i förarsätet gällande kostnader. Genom en rörinspektion så får man klara svar och tydliga besked om stammarnas skick och status. Man får även en möjlighet att agera innan olyckan är framme och kan vidta lämpliga åtgärder innan kostnaderna rusar iväg - vilket de tenderar att göra i samband med vattenskador. Ta reda på hur ditt hus mår - boka in en tid för en rörinspektion.

En rörinspektion tar kort tid att göra

Fördelen med en rörinspektion idag är att den sker effektivt. Man behöver inte öppna upp och riva några väggar för att se hur stammarna mår. Idag använder man sig av modern teknik och ska man ge en förenklad version av hur en rörinspektion går till så kan vi säga att man använder sig av längre slangar.

Dessa slangar stoppas in i stammarna och i änden av dessa sitter kameror installerade; dessa möjliggör att företaget kan undersöka allt via en dataskärm utanför huset. Upptäcker man någonting misstänkt så är det bara att backa bandet, se över området ännu en gång och göra en diagnos. Allt detta sammanställs sedan i ett protokoll som du som husägare får efter avslutad undersökning. I detta kommer det även att finnas förslag på eventuella åtgärder.

Vidta åtgärder om nödvändigt

Det är inte bara sättet att inspektera rör som kommit att ändras. Även processen med att reparera sådana har kommit att förändras - och förenklas. Där man förr såg ett stambyte som den enda egentliga åtgärden så har man idag fler alternativ. Ett av de mest gångbara är att utföra en relining.

En relining innebär att man reparerar de befintliga rören inifrån - med en plast som hårdnar. Det innebär konkret att nya rör skapas inuti de befintliga och denna metod har stora fördelar - inte minst sett till de mindre uppoffringar som krävs. Ser man till ett stambyte så måste man gå in genom exempelvis badrumsväggen för att komma åt alla rör och ledningar.

Det innebär således att man även måste betala för en renovering av nämnda badrum i samband med att stambytet sker. En relining och processen för en sådan påminner om hur en rörinspektion ser ut: man går in och lagar rören utan att behöva riva någonting. Det ger en smidigare och billigare resa till ett säkert boende.

Det första steget handlar om att boka tid för en rörinspektion. Hur lösningen sedan ser ut är en fråga för dig och utföraren du anlitar. I vissa fall kan det handla om att ett stambyte är det bästa - och enda - alternativet. I andra kan man klara sig med en relining. Oavsett vilket så är det definitivt bättre än att se en vattenskada komma som en följd av att ett rör spruckit och sprungit läck.

Vem ansvarar vid stopp i avloppet?

29 apr 2020

Har det blivit stopp i avloppet i ditt hem, arbetet eller på en offentlig toalett? Då är frågan vem som egentligen ska ta hand om det, men genom att läsa detta kanske du får en lite bättre bild.

Stopp i avloppet är något av det jobbigaste som kan hända i hemmet. Det skapar mycket frustration och onödiga kostnader. Men är det alltid du som ska betala, eller kan du någon gång slippa den extra kostnaden? Ansvaret vi har för vår bostad varierar beroende på vilken typ det är. Det finns bland annat hyresrätter, bostadsrätter, lägenheter och villor. I vissa fall är det hyresvärdens ansvar, i andra ditt eget. Vid offentliga toaletter finns det oftast en vaktmästare som fixar det eller en ägare av fastigheten som ska kontaktas. Stopp i avlopp i Stockholm kan lösas på många sätt, oftast genom att en avloppsjour kommer ut och hjälper till.

Bostadsrätt och hyresrätt

När det kommer till bostadsrätter så är det ditt eget ansvar som bostadsrättsinnehavare att själv fixa stopp i avloppet innanför dina väggar. Sitter stoppet istället någon annanstans, som exempelvis mellan våningarna till en annan lägenhet, så är det bostadsrättsföreningens ansvar och även de som betalar. Det är lite mer komplicerat vid en hyresrätt. Det står enligt lag att hyresvärden ska stå för underhåll och reparationer under tiden som bostaden hyrs ut. Men däremot är det hyresgästens ansvar om stoppet är orsakat av vårdslöst beteende. Detta måste gå att bevisa för att hyresgästen ska bli skyldig att betala, vilket inte alltid är så lätt. Så beroende på hur skadan uppkommit, skiljer det sig också på vem som bär ansvaret.

Stopp i avloppet i Stockholm för dig med en äganderätt

Har du nyligen tagit steget och köpt ett eget hus, med en fin tomt och en frihet du inte upplevt tidigare? Det blir en helt ny känsla, men också mycket nytt ansvar. När det kommer till äganderätter, alltså en bostad du köpt, med en egen tomt, så ligger ansvaret för avloppen på ägaren. Alltså på dig, som har köpt bostaden. Det är ditt eget ansvar att lösa stopp i avloppet och stå för kostnaden som tillkommer. Men däremot slipper du tjatiga grannar, hyresvärdar som skäller och föreningar som vägrar hjälpa till. Du slipper allt extra besvär. Nu är det kanske bara tjatet från dina barn och din partner som vill kunna gå på toa som vanligt igen. Men det går alltid att lösa.

Varför gör man en badrumsrenovering?

31 jan 2020

Vad ska man tänka på när man gör en badrumsrenovering i Järfälla gällande inredning och ytskikt? Vad är viktigaste prioriteringen och varför gör man egentligen en renovering av badrummet?

Det kan finnas många anledningar till att man väljer att göra en badrumsrenovering i Järfälla. Man kanske har ett för litet badrum och vill bygga större, man kanske vill byta ut badkaret mot en duschkabin eller annan ändring i möblemang eller så kanske man tröttnat på ytskiktet och vill byta till något modernare. Vilken anledning som än finns till att man vill renovera i sitt badrum så kan renoveringen ändå bli ganska stor eftersom det är viktigt att fuktspärren är tät så att ingen fukt kan tränga ner i byggnaden. Och om anledningen till renoveringen är just att det finns en vattenskada eller ett mögelangrepp så får man förbereda sig på en renovering som kostar rejält med både tid och pengar.

Hur bör man tänka när man renoverar?

När man ska renovera sitt badrum så är det klokt att börja med att fundera ut vad man vill ha när det kommer till funktioner och hur man vill placera dessa. Kanske vill man byta ut ett badkar mot en duschkabin och därmed också få plats med en tvättpelare. Eller så är renoveringen helt av kosmetiskt syfte och man vill få in andra material eller färger i rummet. Men i badrum så gäller detsamma som i kök: funktion går före skönhet. En toalettstol som är placerad trångt eller en duschkabin som man nästan inte kan röra sig i kommer med tiden bli jobbigare än om färgen på kaklet är i fel nyans. Men man kan också få både skönhet och funktion. Detta under många år framöver, om man bara tänker igenom ordentligt hur man vill ha det i badrummet.

Hur får man ett snyggt badrum?

Efter att man planerat funktionerna som man vill ha i badrummet och gjort allting rätt när det kommer till våtrumsrenovering, nämligen rätt golv och tätning, så kommer man fram till det roligaste momentet, nämligen ytskiktet. Kanske väljer man en våtrumsmatta eller kakel och klinker. Eller så väljer man en lite ovanligare design med träpaneler. Vad man än väljer så är det viktigt att även här välja funktion när det kommer till fuktkänslighet, lätthet att rengöra, behagligt att stå på och luta sig emot och hur belysningen fungerar i kombinationen med ytskiktet. Kanske blir det för mörkt eller för ljust.

Har du fått stopp i avlopp?

21 dec 2019

Har du fått stopp i dina avlopp? Innan man vet att man har hela stammar, bör man ta kontakt med ett spolningsföretag som tar reda på hur det står till med stammarna. Det är ju ingen idé att spola stammarna om det ändå är något fel på dem. Därför bör en rörmokare gå in med en kamera och ta sig en ordentlig titt på stammarna innan de spolar dem. Endast på det sättet kan man förvissa sig om att allt står rätt till och kanske också vad det är som orsakar stoppet.

Vad är det då som händer när det blir stopp i avlopp? Har man inte rensat golvbrunnar tidigare så kanske man inte vet vad det är som fastnar där. Det mesta som brukar fastna i golvbrunnar är hårrester och hårtestar. Det kan fastna skräp jord från smutsiga skor och hårspännen. I diskhon i köket är det mest fett som fastnar och orsakar stopp i avloppet där. Därför ger vi här de flesta tipsen om hur man kan förebygga stopp i avlopp.

 • Torka bort fett med papper – allt fett som används i kastruller och stekpannor ska torkas rena från fett med hushållspapper som lätt suger upp fett som används. Sedan slänger man ju pappret i soporna.
 • Samla allt hår i duschen – när man duschar bör man samla upp allt hår som samlas i golvbrunnen. På så sätt hamnar håret inte i avloppsröret där det kan sätta stopp för avloppet att rinna bort.
 • Skaffa en hårfälla – det lättaste sättet att samla upp allt hår är att skaffa en hårfälla som man lägger över avloppsröret. Då kan man sedan bara samla upp allt som har samlats där och slänga det.
 • Rensa ur avloppsrör i diskmaskinen – man kan skruva loss det vattenlås som finns under diskbänken. Avloppsröret går som i en sväng ner, med ett lock undertill som man kan skruva av och diska. Gör man det regelbundet så samlas det inte en massa som kan stoppa avloppet från att rinna ner.
 • Släng i soporna – inte i toan – allt som inte är fekalier och toapapper ska slängas i soporna. Det inbegriper all tamponger, bindor, trosskydd, fimpar, snusprillor och en massa andra saker som folk brukar slänga i toan. Bara för att man inte ser dem när man spolar innebär det inte att de försvinner. De åker med i avloppsvattnet. De skadliga kemikalier som finns i fimpar, snus och bindor åker med i vattnet och fångas inte upp i reningsverken.

Hur rengör man sin ventilation?

21 okt 2019

Har du tittat i din ventilation på den sista tiden? Om inte är det dags för att titta in i dem. Du kanske kommer att märka att de är fulla med svart damm. Särskilt troligt är det om det är länge sedan som du gjrode något åt dem. Men det gör inget, så länge som du tar bort det svarta dammet. Ligger det kvar kan de påverka din och allas hälsa som bor i bostaden. Här tar vi upp hur du lättast rengör sina ventiler.

Det är om du kan dammsuga ventilerna lätt. Gör du detta ofta är dammsugning bland det bästa som du kan göra. Är det länge sedan som du rengjorde ventilerna, kan det krävas en större operation ifall du ska få rena ventiler. Då kan du behöva en smal borste som gör så att du får bort allt ludd och allt damm som kan finnas inuti ventilerna.

Du behöver:

 • en flasborste
 • en ren trasa
 • en liten hink med vatten och såpa
 • en sprutflaska med vatten och matsprit
 • en mjuk svamp

Så gör du

 1. De allra ventiler har en kåpa som skyddar den. Den bör du först ta bort. Sedan ser du hur det ser ut inuti ventilen. Om det ligger en massa damm som är full med fett, bör du avlägsna dem . Lättast gör du det med flaskborsten. Den kommer åt mellan springor. Se upp, så att du inte får på dig allt damm när du borstar bort det med flaskborsten.
 2. När du väl har fått bort allt damm, kan du här antingen ta med en mjuk svamp som du har sköljt i vattnet med såpan och sedan torkar du rent i och kring hela ventilen. Om det luktar i ventilen kan du spruta med vattnet blandat med matsprit. Sedan torkar du rent med den rena trasan.
 3. När ventilen är ren, rengör du sedan kåpan som skyddar ventilen.
 4. När du sedan har rengjort både ventilen och skyddskåpan, lägger du på skyddskåpan på ventilen. Och vidare sedan till nästa.

Detta bör göras minst en gång om året. Beroende förstås hur mycket ni vistas hemma och hur många som bor i bostaden, ju fler, desto oftare bör man rengöra sina ventiler. Som sagt, om man är duktig och rengör sina ventiler ofta, kan man lätt bara dammsuga dem, men det innebär att man dammsuger dem minst en gång i månaden för att det ska vara tillräckligt för att hålla ventilerna rena.

Behöver du VVS i Stockholm?

17 okt 2019

Har du behov av en rörmokare i Stockholm? Slår man upp vilka företag som erbjuder VVS-arbeten i Stockholm får man bra mycket över 500 träffar. Det kan vara svårt att välja en rörmokare utifrån ett så stort antal. Så när man behöver ett arbete som har med VVS att göra, hur ska man veta vilka hantverkare som är bra? Det finns ju en hel del dåliga exempel på rörmokare som har gjort underliga saker. Här är referenser det viktigaste, och att inte vara rädd för att betala en peng för arbetet.

När man vill få tag i en bra och duktig rörmokare så bör man inte gå efter priset, utan gå efter vem eller vilka det är, som har bra referenser, eftersom om man väljer fel rörmokare, kan man bli tvungen att göra om hela arbetet, och då kostar det ännu mer. Man vet ju att det finns hantverkare av helt olika slag, som fuskar och inte bryr sig om att göra arbetet ordentligt. Tyvärr är det de som inte tar så mycket betalt.

Välj duktiga VVS-montörer i Stockholm

Hitta de duktiga VVS-montörerna i Stockholm

Känner man inte redan nu till någon som har de bästa referenserna, kan man alltid googla "VVS Stockholm" om man behöver en VVS-montör just i Stockholm. Annars skriver in man in den ort efter "VVS" i Googles sökfält. Detta för att Googles sökmotorer letar igenom vilka hemsidor som man har angett att de erbjuder VVS-tjänster just i Stockholm. När man har kontrollerat referenserna, börjar bilden klarna, vilka hantverkare och VVS-montörer som har de bästa referenserna. Som sagt är det bättre att betala ett högre pris, men få en duktig VVS-montör som gör ett bra arbete, än att välja någon som tar ett lågt pris, men som inte gör arbetet särskilt bra.

Krångligt att reklamera arbete

Det är nämligen relativt krångligt att reklamera ett arbete som man inte är nöjd med. Men skulle det ske, är det viktigt att så snart som möjligt tala om det för den VVS-montör som man inte är nöjd med. Då ger man den VVS-montören en chans att rätta till det som har blivit fel, och det är det mest juste att göra i den situationen. Har man tur, kan rörmokaren rätta till det på en gång och det behöver inte bli så långdragen process, så att arbetet blir bra. Skulle det inte hända, att rörmokaren vill ställa till rätta det som man inte är nöjd med, bör man absolut anmäla det till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). Det är ett statligt organ, dit man kan klaga om det är något man inte är nöjd med. De har nämligen befogenhet att bestämma om man ska betala för eländet eller ej. Och de har samma befogenhet som en domstol att avgöra i tvister. Det är därför det är så viktigt att vara noga med vilken VVS-montör som man väljer i Stockholm. Läs mer här.

När du behöver avloppsjour i Stockholm

22 sep 2019

Får man tag i en rörmokare som kan komma när som helst, som man kanske behöver hjälp med avloppet, eller med kranar som trilskas, finns det sådan avloppsjour i Stockholm.

Tänk dig följande scenario; du har precis bjudit in din chef, och dennes familj, och du ska bjuda på en trevlig och god middag. Du har städat och sett till att ditt hem ser fint och presentabelt ut. Det enda som krävs innan de kommer är att du rensar diskbänken. Du lägger allt smutsdisk i diskmaskinen, bara för att upptäcka att avloppet inte fungerar. Vad gör du då? Man ringer en rörmokare som har avloppsjour i Stockholm. Då kan de komma så snart de bara kan och åtgärdar problemet. Om man inte får igång en diskmaskin, kan man inte diska, det kan bildas en dålig lukt och kännas omjligt om man inte får smutsdisken diskad.

Ring avloppsjour i Stockholm

Detta kan göras vid stopp i avlopp

Det kan ju finnas några olika orsaker till stopp i avlopp, vad det är som orsakar stoppet, gör att man bör göra olika åtgärder för att komma till rätta med problemet. Så länge som det inte handlar om trasiga rör, kan man göra en relining. Det innebär att man lägger in plaströre i de befintliga rören. Sedan härdar man plasten, så att den lägger sig som en hinna inuti rören. På så sätt förnyar man de rör som redan finns på plats. Men är rören trasiga måste man byta ut dem.

Är det ganska nya, men har ändå drabbats av stopp, kan man till exempel spola hett vatten genom hela rörsystemet. Till det behöver man en spolbil, som har en hel tank fyllt med hett vatten.

 1. Då kan man spola med en högtrycksspolning. Det innebär att man sprutar med vatten under ett mycket högt tryck. Trycket gör att det som kan ha fastnat i rören, lossnar och kommer bort.
 2. Har man slam i rören, kan man göra en slamsugning. Det innebär att man suger rören så att det som kan ha stoppat i avloppet kommer bort.
 3. Stamspolning gör man när stammarna behöver spolas med hett vatten. Ibland kan rören behövas spolas så att allt som kan ha fastnat där kommer loss och spolas bort.

Hitta rörmokare med avloppsjour – det går att hitta rörmokare som är beredda att rycka ut när som helst på dygnet som det blir stopp i avlopp, som tur är. Stoppet uppstår inte bara på arbetstider.

Inredning som underlättar badrumsstädning

2 aug 2019

Det går gott och väl att inreda på sätt som underlättar framtida badrumsstädning. Här kan man tänka långsiktigt. Med tiden blir all irnedninge sliten. Om man väljer att tänka långsiktigt, kan man föreställa sig var i inredningen som smuts lätt fastnar. Är man van vid att städa lär man sig snabbt var smutsen fastnar; finna det kanter där damm och smuts kan fastna? Är alla hörn rätvinkliga, så att det blir lätt att rengöra dem? Här kan man hellre välja badkarskanter med raka kanter. Man kan välja blandare med släta ytor som är lätta att städa, och en toastol som sitter fast i väggen och inte har några rör ner i golvet. Det samlas lätt smuts i alla fogar, så att undvika fogar är ett sätt att renovera badrum så de i framtiden blir lätta att städa.

Anlita byggföretag som är medvetna om detta

Det finns de byggföretag som är mer eller mindre medvetna om hur man kan inreda så att det i framtiden blir lätt att städa. Då renoverar och bygger de med så släta ytor det bara går och som ser till att det inte blir några konstiga hörn som sedan blir svåra att städa och rengöra. De kan också ge förslag på sådan inredning och vad som fungerar i framtiden och som inte gör fula och smutsiga badrum i framtiden. Bor du i Uppsala och önskar dig en badrumsrenovering i Uppsala? Då  har du ett 100-tal byggföretag som du kan välja mellan som alla erbjuder badrumsrenoveringar i Uppsala. Det finns de byggföretag som kan erbjuda alla de tjänster som behövs vid en badrumsrenovering. 

Välja dem som är bäst i Uppsala

Genom att läsa på så mycket som möjligt om det byggföretag som du funderar på, är ett bra sätt att bilda sig en uppfattning om byggföretaget och kunna välja dem som är bäst på badrumsrenoveringar i Uppsala. Googla "badrumsrenovering Uppsala" så att du får så många förslag på byggföretag som erbjuder badrumsrenoveringar just i Uppsala. Ber du om offert, får du en uppfattning om vad de tar för sitt arbete med badrumsrenoveringen i Uppsala, och du slipper få en smärre chock när det sedan är dags att betala. Väljer du byggföretag med noggrannhet, slipper du bli besviken, eller missnöjd med badrumsrenoveringen i Uppsala. Väljer du på ett noggrant sätt kan du bli desto mer nöjd och glad över badrumsrenoveringen. Den kostar ju en hel del så det är viktigt.

Riskabelt ha gamla stammar

19 jun 2019

De flesta är medvetna om riskerna med att ha för gamla stammar. Gamla stammar kan visserligen hålla i mer än 50 år. Stammar av gjutjärn håller ungefär så länge, utan vidare krångel. Men helt säker kan man inte vara. Det kan mycket väl vara dags för ett stambyte. Har man en gammal inredning i badrum kan det vara roligt med både stambyte och en fin renovering av badrum och kök. När man gör ett stambyte är man så illa tvungen att både riva ut köket också. De allra flesta bostäder har ju bara en huvudledning för vatten och sanitet. Därför måste man riva ut både badrummet, och toalett om man har en sådan, plus köket. Byte av stammar kan ta en hel del på hushållets kostnader för bostaden. Bor man i en BRF, bör det ju gå på föreningens kostnad, men bor man i en villa, är det ju bara en själv som bekostar allt sådant.

Så går ett stambyte till

Det första som man bör göra är att ta kontakt med en rörmokare som erbjuder stambyte. Man kan förslagsvis googla "stambyte Stockholm" om man vill få kontaktuppgifter till en sådan rörmokare, eller som det egentligen heter VVS-montör. Efter det bör man få flera förslag av Googles sökmotor som blixtsnabbt söker igenom alla hemsidor där man har skrivit att man erbjuder "stambyte" i "Stockholm". Vill man ha sitt stambyte på annan ort, ersätter man förslagsvis "Stockholm" till den ort där man bor eller vill ha stambytet utfört. På så sätt kommer man till en hemsida där man kan läsa om varje rörmokare som gör stambyten.

Därför bör man göra stambyte

Riskerna med gamla stammar har ju direkt att göra med att det kan börja läcka vatten ur rören. Vill man inte byta stammarna, det vill säga att man fortfarande har hela rör som inte läcker vatten, kan man spola stammarna med hett vatten om man skulle råka ha stopp i avlopp. Man kan också gör en relining. Det innebär kort förklarat att man lägger i plaströr i de befintlia rören. Sedan härdar man plasten – blåser med varm luft in i rören så att plasten lägger sig som en hinna inuti rören. På så sätt får man sina rör att hålla för en längre tid. För att vara säker på vilket av dessa åtgärder som man bör göra med sina stammar, bör man ta kontakt med en rörmokare som kan gå in i rören och undersöka dem med en kamera. Då kan du själv se hur det står till med dina stammar.

byta rör

Då det är dags för nya stammar

3 apr 2019

Har du utslitna rör? Känner du, eller antar du att det är dags för ett genomgripande stambyte? Om det är så, finns det alternativ till stambyte. Att byta stammar är en ganska omfattande och kostsam process. Det innebär att man måste riva upp väggar och golv, mark och allt det som finns där stammarna går. Det innebär att man måste riva ut både kök och badrum, riva ut vägg och golv innan man kan dra ut de gamla stammarna och lägga nya. Sedan måste man renovera om hela köket och badrummet innan man är klar.

rör

Så fungerar relining

Det viktiga i sammanhanget är att man måste inte göra detta. Man kan utföra en relining i stället för att dra ut alla gamla stammar och lägga in nya. En relining innebär att man istället för att riva ut de gamla rören, lägger in nya plaströr, eller plastmaterial och sedan härdar plasten som finns inuti rören. Detta kan man alltså göra om man ännu har stammar som är intakta, men som är slitna. Det går tyvärr inte att göra om stammarna är helt sönder. Men det märker man, om stammarna är sönder, eftersom vattnet inte kommer som det ska och avloppet inte heller fungerar som det ska. Dessutom bör det VVS-företag som du anlitar gå in med en mini-kamera i dina rör innan du bestämmer dig för vad du ska göra. Då kan du se hur det är ställt med dina rör. Ibland kan man få riktiga överraskningar; såsom råttor och rötter som har bosatt sig inuti dem. Har man sådana är det inte konstigt om dina rör inte fungerar. 

1. Undersökning av rören

Först går man alltså in i rören och undersöker dem.

2. Inplastning av rören

När man har fastställt att det går att göra en relining på dina rör, så kommer rörmokarna ut och lägger in plast i dem. 

3. Härdning av rören

Efter att man har lagt in plast i rören, ser man till att härda plasten som nu finns inuti rören.

4. Slutbesiktning

Om företaget har gjort allt som de ska, bör de till sist göra en slutbesiktning som kan fastställa att arbetet är gjort på ett riktigt sätt.

Så får du tag i en kompetent rörmokare som utför relining i Stockholm; googla "relining Stockholm" för att få tag i en firma som kan utföra en sådan sak. Ta sedan kontakt och be om offert och referenser. Välj sedan den som har bäst offert och referenser.

Besiktiga rören då och då

18 jan 2019

Har du svårt att få ner vatten som fyller handfat och badkar? Då kanske det är dags att se över sina avlopp ordentligt. Om man vill kan man enkelt ta loss golvbrunnen, ta isär de olika delarna osm utgör golvbrunn hemma hos dig och rengöra dem. När de sedan är rena kan man lägga tillbaka dem i golvbrunnen och sedan bör vattnet går ner i avloppet. Om det inte fungerar och vattnet ändå inte vill rinna ner i avloppet, trots en rengjord golvbrunn, då är det dags att ta ett större grepp om avloppet. Så här bör du göra.

Gör en grundlig rörinspektion

Börja med att ta kontakt med en rörmokare som kan gå in med en kamera rören och som kan ta bilder eller filmer så att man kan se hur det ser ut inuti rören. Ibland kan det vara fettklumpar som stoppar avloppet från att rinna ner. Sådana fettklumpar kan man spola med högt tryck och hett vatten som gör att avloppet rinner ner smidigt. Är det större saker som visar sig i rören, kan man behöva göra fler åtgärder än bara spola dem med hett vatten.

Så bör du göra med stopp i avloppet

Här finns det några olika mer eller mindre stora ingrepp som man kan göra med rör som inte fungerar. Har man behov av en renovering av stammarna, behöver man inte nödvändigtvif´s riva ut dem och ersätta med nya. Man kan behöva renovera rören inifrån. Det kan man göra med hjälp av relining. Det betyder enkelt förklarat, att man sprutar in plast i rören, som sedan härdas med värme. Plasten lägger sig inuti rören och ger en hetl ny hinna som vattnet sedan kan färdas genom. Rören håller för en längre tid och kan hålla i 40-50 år till.

Lägga helt nya rör om de är trasiga

Är de sönder finns det inget annat att göra än att riva ut de gaml och lägga nya. Om det är nödvändigt kan man endast ta reda på genom att gå ini rören och se om det finns någon läcka i dem. Enda sättet att göra det är att ta kontakt med ett VVS-företag som har en kamera och gå in och upptäcka om det behövs eller ej. Om det sedan skulle visa sig att det finns en läcka måste det åtgärdas, men det kan VVS-företaget tala om för dig och visa dig bilder tagna inuti rören. Läs mer här.

← Äldre inlägg