Propplösare toalett

Propplösare för toaletten? Köp en vaskrensare!

Stopp i toaletten behöver inte komma av det uppenbara. Det kan bero på att något fastnat, det kan bero på att fel saker spolats ner (inte ovanligt i familjer med småbarn) och det kan lika gärna handla om att rören- och ledningarna i fråga är av sämre kvalitet än vad det borde vara.

Innan vi fortsätter här ska vi därför säga att om du bor i ett hus där regelbundna stopp i toaletten äger rum så bör du ringa efter en rörmokare. Detta kan nämligen vara tecken på att stammarna inte håller den klass de borde och att det kan komma att krävas ett mer professionellt ingrepp. Om detta sedan sker genom en stamspolning, en relining (där man reparerar stammarna i fråga) eller genom ett stambyte är något som du och den rörmokare du anlitar gemensamt får ta ställning till.

toalett i badrum

Vid enstaka stopp i din toalett dock så kan du agera på egen hand och utan professionell hjälp. Vi tänkte här visa på tre metoder som du kan använda dig av och du kommer att se att ingen av dessa involverar några starka medel.

Vi är fullt medvetna om att det finns speciella propplösare för toaletter – men dels så anser vi att de alternativ vi kommer att ge är effektivare och dels så skadar de produkter som finns i många fall porslinet i toaletten. Inte sällan så innehåller de dessutom en massa starka kemikalier som inte är särskilt skonsamma för miljön.

Därför så rekommenderar vi dessa metoder som propplösare för din toalett istället:

  • Hett vatten. Fyll en hink med vatten och häll detta ner mot kröken av toaletten. Med häll menar vi här snarare kasta – kontrollerat förstås. Men, det är viktigt med trycket då det är detta som i slutändan kommer att få proppen att släppa.
  • Detta är den bästa metoden och du bör se till att alltid ha en vaskrensare i ditt hem – den fungerar även vid stopp i handfat, avlopp och diskho – och kostar någon hundralapp. Så här använder du den: Pressa vaskrensaren mot kröken på toaletten – det kommer att skvätta lite vatten. Pressa vaskrensaren upp- och ner och spola samtidigt i toaletten. Upprepa en stund, men håll uppsikt så att det inte svämmar över då du spolar. Är stoppet kompakt och riktig hårt fastkilat så kan du få en obehaglig överraskning i form av e översvämning. Förhoppningsvis så kommer kommer dock stoppet att vara den överraskning du får.
  • Som en sista utväg så kan du köpa ett rensband – ett band av stål med en fjädring (finns hos de flesta bygghandlar) – och använda dig av. Det här gör du genom att pressa detta förbi kröken av toaletten och därefter hitta en delikat balansgång mellan kraft och fingertoppskänsla. Du måste ta i för att lösa upp stoppet – men du får samtidigt inte vara för våldsam så att du skadar porslinet i fråga. Ta det lugnt och känn dig för.