Miljövänlig propplösare

Du har en miljövänlig propplösare i skafferiet

Det finns starka skäl att som småbarnsförälder ta frågan om olika produkter och de skador de kan föra med sig på allvar. Av naturliga skäl; det finns en massa faror i våra tvättstugor, i städskrubbarna och i våra vanliga skåp och många av dessa är också nödvändiga. Diskmedel, tvättmedel och olika rengöringsprodukter är sådant som vi måste ha – men som vi alltså måste ha översikt över och här kan vi heller inte lita blint på att de barnsäkra förpackningarna verkligen är det. Ser man till rapporter från Kemikalieinspektionen – KemI – så finns det uppenbara faror i att lita på att de produkter man köper inte går att öppna – årligen drabbas barn av bränn- och frätskador som en följd av att de på något sätt lyckas pilla upp så kallade barnsäkra förpackningar.

Dessutom: hur ser det ut för vår miljö? De flesta produkterna lämnar väldigt myckkt mer att önska och så gör även många av oss då vi väl använder dem. Vi överdoserar, vi häller ut kemikalier i avloppet, vi slänger förbrukade förpackningar på vanliga sopstationer och här krävs det bättring.

I många fall så behövs det heller inte en massa kemikalier utan där det finns miljövänliga produkter att använd aför ett likvärdigt – om inte bättre – resultat.

Vi kan ge ett exempel på ett sådant och där vi säger att du drabbats av ett stopp i avloppet. Behöver du verkligen en propplösare som du köper i affären – en starkt frätande sådan full av natrium- och kaliumhydroxid? Nej. Det behöver du definitivt inte. Du behöver inte utsätta miljön för kaustiksoda eller för lut och du behöver inte riskera dina barns eventuella hälsa genom att ha ett starkt medel som propplösare stående i ditt hem. Det finns andra metoder att använda och vi tänkte snabbt gå igenom två miljövändiga propplösare som fungerar som utmärkta alternativ. Kompletterar du med en vaskrensare så kommer du det inte att finnas något stopp som du inte rår på – det garanterar vi.

rengöra avlopp

Två naturliga propplösare

Metod nummer ett: Bikarbonat-metoden

Du behöver: bikarbonat, vinäger, hett vatten.

  • Häll bikarbonat och vinäger ner i avloppet.
  • Koka upp vatten
  • Häll vattnet i avloppet – var beredd på ett fräsande ljud.
  • Spola vatten och du kommer att se att stoppet är borta.

Metod nummer två: Bakpulver-metoden

Du behöver: 24% ättika, salt, bakpulver, hett vatten.

  • Blanda ättika och bakpulver samt en nypa salt i en kopp/bunke
  • Koka vatten
  • Häll blandningen i avloppet
  • Häll det kokande vattnet i detsamma
  • Klart! Inget stopp och ditt vatten flödar åter på ett perfekt sätt.