Propplösare bakpulver

Behöver du kolla upp skicket på rören i villan eller i din BRF? Då kan du kontakta A Rörinspektion (finns i Stockholm).

Bakpulver är en bra propplösare

Ibland är de gamla husmorsknepen också de bästa. Så även om vi ser till hur man löser upp ett stopp i avloppet och det vi tänkte göra här att påvisa ett sådant som verkligen kan göra skillnad – både i din egen plånbok och sett till miljön. Det många tänker är att ett stopp i avloppet per automatik måste tas bort med en massa kemikalier och detta är något som man baserar på olika reklamfilmer man sett på tv.

Det vill säga; det är lätt att se en reklam där en person häller ner en produkt i sin diskho-, i sitt handfat eller i sin dusch och där vattnet därefter som genom ett mirakel flödar fritt igen. En produkt som dels kostar mycket pengar och som inte sällan har en massa ämnen i sig som skadar vår miljö och som dessutom nöter på både rör- och ledningar i huset. Märk väl här: det fungerar även med sådana medel och ibland så måste man som husägare även prova sådana starkare produkter.

Men – vi menar att det finns all anledning att först prova vår metod och detta av den enkla anledningen att den fungerar samt att du förmodligen redan har de saker som krävs i ditt eget hem. Vilket är då det husmorstips vi tänkte ge? Jo, du ska använda dig av bakpulver.

Bakpulver i skål

Bakpulver löser upp ditt stopp i vasken

Du har under en längre tid sett att vattnet i din diskho inte längre rinner undan och du ser att flödet inte alls är lika starkt som det än gång varit – något som inte är så konstigt då du dagligen diskar och där en massa matrester åker ner i vasken och täpper till rören. Du har, helt enkelt, stopp i vasken och för att lösa upp detta så behöver du – utöver det bakpulver vi nämnde – följande saker: vinäger, en kastrull och en skål.

Så här gör du:

  • Blanda ihop lite vinäger och några skedar bakpulver i en skål.
  • Häll detta rakt i diskhon. Det kommer att fräsa lite – en reaktion av koldioxid och absolut inget farligt.
  • Koka upp en kastrull med vatten
  • Häll detta i vasken. Var försiktig så att du inte bränner dig!
  • Avloppet borde vara fritt från stopp.

Så enkelt kan det vara. Men ibland och vid tuffare stopp så kan du även bli tvungen att använda dig av en vaskrensare. Enklast här är om du först tejpar igen själva översvämningshålet i din diskho och därefter trycker fast vaskrensaren över detta. Fyll på med vatten till ungefär hälften och börja sedan att pumpa upp och ner med vaskrensaren i fråga. Det här kommer att skapa ett vakuum som förhoppningsvis får proppen att släppa. Skulle detta inte ske? Prova samma metod igen och skulle det inte fungera då så bör du överväga att ringa rörmokare för professionell hjälp.