Hemgjord propplösare

Lös upp proppen med saker du har i hemmet

De flesta av oss födda på 1970- och -80-talet minns förmodligen tv-serien MacGyver och för er som är födda senare än så kommer en snabb liten genomgång. MacGyver var en man som ofta hamnade i kniviga situationer. Situationer som han alltid löste med det som fanns till hands och tack vare en gedigen fysik- och kemikunskap så kunde han också klara sig ur de mest besvärliga lägen – alltid med hjälp av sin genialitet och aldrig med hjälp av skjutvapen. Så föddes också ett uttryck – MacGyverism – och där mottot lyder; det finns ingenting som inte kan lösas med hjälp av en schweizisk armékniv, lite silvertejp och med en gnutta genialitet.

Hur står det till med din inre MacGyver egentligen? Det finns nämligen lägen i ditt hem där du kan komma att behöva lite uppfinningsrikedom och där du genom denna kan komma att tjäna pengar, bidra till en bättre miljö och på köpet göra tråkiga projekt lite roligare.

Hur? Vi visar detta genom att peka på ett område som sällan förknippas med ett leende på läpparna och detta i form av ett stopp i avloppet. Här kan du faktiskt få till stånd ett lite roligare projekt genom en hemgjord propplösare och vi tänkte ge dig två stycken olika recept som du kan använda dig av.

Recept på två hemgjorda propplösare

Innan vi fortsätter med tipsen så ska vi nämna att vissa stopp kräver professionell hjälp och där du kontaktar en rörmokare för dessa. Detta gäller särskilt om du drabbas av frekventa stopp inom korta tidsspann – det kan vara tecken på att något är fel och att en mer professionell hand krävs för att åtgärda dessa problem.

Recept nummer ett

Ingredienser: Bakpulver. Vitvinsvinäger. Vatten.

Så här gör du: Börja med att hälla ner lite bakpulver och lite vinäger i avloppet. Det kommer att pysa, fräsa och låta ganska rejält – det är koldioxid och ingenting som du behöver vara rädd för. Låt detta dra i några minuter och under tiden så kan du gå till spisen och koka upp en kastrull med vatten. Då detta är klart så häller – försiktigt! – det heta vattnet i avloppet och därefter så har du inte längre något stopp.

Recept nummer två

Ingredienser: Bikarbonat. Ättika. Salt. Hett vatten.

Så här gör du: ta lite bikarbonat, en gnutta salt och lite ättika och blanda detta i en bunke. Häll därefter ner smeten i avloppet och du kokar på samma sätt som i första receptet upp hett vatten medan detta verkar. Därefter så häller du det kokande vattnet i avloppet och du får samma effekt som vid det första exemplet.

Vi säger dessa recept med vissa förbehåll. De fungerar primärt vid stopp i vasken och i handfat och inte alls lika bra om du har stopp i toaletten eller i duschen. Där får du istället använda dig av de mer traditionella metoderna och även fortsatt använda dig av rensband, vaskrensare och din egen muskelkraft. Där kan inte ens din inre MacGyver rädda dig.

rengöra hemma