Vilken rörmokare finns i byggföretaget?

Dagens renoveringshysteri verkar inte ha nått sin kulmen ännu. Det är naturligtvis på det stora hela någonting bra; det tyder på en stark ekonomi och det tyder på att vanligt folk har råd att förverkliga sina drömmar. Vi ska heller inte sticka under stolen med att rut-avdraget haft en tydlig inverkan på detta.

Att man idag kan anlita ett byggföretag i Stockholm - eller var man nu än må bo - och dra av 30% av den totala arbetskostnaden för en renovering i köket är naturligtvis extremt fördelaktigt och en tydlig anledning till varför fler har öppnat sina plånböcker.

Vi nämnde köket av en anledning. Dels så är en köksrenovering den vanligaste typen av renoveringar. Dels så har en sådan också, numera, störst risker inblandat. Köket har nämligen kommit att passera badrummet då det kommer till vattenskador. Det gör att man måste ställa sig frågan om vilken byggfirma man anlitar och - framförallt - vilken typ av behörighet de anställda har?

Fråga alltid om behörighet och certifikat

Fuskjobb. Tidigare var det en fråga om några enstaka fall per år. Numera så har det blivit betydligt vanligare. I många fall så är det också en konsekvens av Rot-avdraget. Många företaget har sett en chans till att få jobb och det spelar ingen roll om man klarar uppdraget i fråga eller inte, om man har behörighet eller egentligen inte får genomföra projektet - man åtar sig detta med gott samvete i alla fall. Det skapar naturligtvis problem för kunderna.

Om du ska få en köksrenovering utförd - hur kan du lita på att att rörmokaren i fråga kan genomföra vattendragningen; får han överhuvudtaget installera din diskmaskin eller koppla in din nya kyl- och frys med inbyggd ismaskin? Det finns bara ett säkert sätt att ta reda på detta: att ställa frågan. Visst, du kommer att göra dig aningen obekväm genom detta. Men, hellre det än att du tvingas stå till svars för ditt försäkringsbolag angående en vattenskada och där dessa vill ha tydliga svar på vilket byggföretag som anlitats. Det skapar trygghet i att ta reda på vilka behörigheter som finns hos respektive anställd på en byggfirma. Primärt gäller detta elektriker - ett måste; dras elen av en obehörig så kan det få fruktansvärda konsekvenser! - och rörmokare - där en vattenskada kan komma både hastigt och olustigt.

Det här ska naturligtvis ske efter att du gjort den vanliga rutinkollen av företaget: kolla alltid referenser, se över om de har F-skatt, kolla eventuella anmärkningar hos Kronofogden och Arn. Allt detta leder till säkrare jobb och bättre sömn på nätterna för dig. Renovera gärna - men låt behöriga yrkesmän hålla i arbetet.

24 Oct 2018