Vem ansvarar vid stopp i avloppet?

Har det blivit stopp i avloppet i ditt hem, arbetet eller på en offentlig toalett? Då är frågan vem som egentligen ska ta hand om det, men genom att läsa detta kanske du får en lite bättre bild.

Stopp i avloppet är något av det jobbigaste som kan hända i hemmet. Det skapar mycket frustration och onödiga kostnader. Men är det alltid du som ska betala, eller kan du någon gång slippa den extra kostnaden? Ansvaret vi har för vår bostad varierar beroende på vilken typ det är. Det finns bland annat hyresrätter, bostadsrätter, lägenheter och villor. I vissa fall är det hyresvärdens ansvar, i andra ditt eget. Vid offentliga toaletter finns det oftast en vaktmästare som fixar det eller en ägare av fastigheten som ska kontaktas. Stopp i avlopp i Stockholm kan lösas på många sätt, oftast genom att en avloppsjour kommer ut och hjälper till.

Bostadsrätt och hyresrätt

När det kommer till bostadsrätter så är det ditt eget ansvar som bostadsrättsinnehavare att själv fixa stopp i avloppet innanför dina väggar. Sitter stoppet istället någon annanstans, som exempelvis mellan våningarna till en annan lägenhet, så är det bostadsrättsföreningens ansvar och även de som betalar. Det är lite mer komplicerat vid en hyresrätt. Det står enligt lag att hyresvärden ska stå för underhåll och reparationer under tiden som bostaden hyrs ut. Men däremot är det hyresgästens ansvar om stoppet är orsakat av vårdslöst beteende. Detta måste gå att bevisa för att hyresgästen ska bli skyldig att betala, vilket inte alltid är så lätt. Så beroende på hur skadan uppkommit, skiljer det sig också på vem som bär ansvaret.

Stopp i avloppet i Stockholm för dig med en äganderätt

Har du nyligen tagit steget och köpt ett eget hus, med en fin tomt och en frihet du inte upplevt tidigare? Det blir en helt ny känsla, men också mycket nytt ansvar. När det kommer till äganderätter, alltså en bostad du köpt, med en egen tomt, så ligger ansvaret för avloppen på ägaren. Alltså på dig, som har köpt bostaden. Det är ditt eget ansvar att lösa stopp i avloppet och stå för kostnaden som tillkommer. Men däremot slipper du tjatiga grannar, hyresvärdar som skäller och föreningar som vägrar hjälpa till. Du slipper allt extra besvär. Nu är det kanske bara tjatet från dina barn och din partner som vill kunna gå på toa som vanligt igen. Men det går alltid att lösa.

29 Apr 2020