Tips på husprojekt till sommaren

Att komma hem till ett fräscht hus som man tycker om är viktigt för många. Det kan till exempel påverka humöret ganska mycket. Det känns för de flesta helt enkelt trevligare att kliva innanför dörren och inte känna stress över något som behöver fixas, eller något man borde ta tag i.

Dessutom kan ett projekt på huset vara trevligt att göra med någon man tycker om. Särskilt under sommaren, när ni är lediga och vädret är skönt. Om du behöver lite inspiration, kan dessa tips hjälpa dig att komma igång.

Badrumsrenovering

En badrumsrenovering kan göra enormt mycket för husets insida. Är badrummet nytt och fräscht, kan man med gott samvete låta andra delar av hemmet vänta lite. Många husägare har någon gång genomfört just en badrumsrenovering. Särskilt de senaste åren har detta blivit mycket populärt.

Ska man göra en badrumsrenovering krävs det att man planerar riktigt noga. Dessutom bör man titta över sin budget på en och två gånger. En badrumsrenovering kan nämligen bli ganska dyr. Gör skisser, räkna, fundera och inspireras. En badrumsrenovering får gärna ta lite tid!

Markiserna

Om du inte har markiser, kan huset nästan se lite naket ut. Att då sätta upp ett par snygga markiser i matchande färg till huset, kan göra att det ser betydligt bättre ut. Markiser är givetvis inte bara bra ur ett rent estetiskt perspektiv. Markiser är även mycket funktionella och praktiska. Det går att enkelt skydda sig från solen när den står högt, samtidigt som hela utsikten inte försvinner.

Om du redan har markiser, kanske det kan vara läge att byta eller underhålla dem. Har du nyligen satt upp markiserna bör det dock inte vara något problem. Om de däremot har några år på nacken kan en tvätt, eller till och med byte, göra en stor skillnad. Om du bestämmer dig för att tvätta dem, tänk då på att vara försiktig. Ljummet vatten med tvålflingor i brukar vara tillräckligt. Starka medel kan skada den skyddande väv som de flesta markiser har.

Slipa golvet

Har du parkettgolv? I sådana fall finns det en viss risk att det ser lite slitet ut om det var längesedan det lades dit. Parkettgolv brukar ofta vara en stor del hemmet. Inte sällan täcker de stora ytor i till exempel vardagsrummet – ett av de rum som mest tid spenderas i.

Slipa golvet kan man antingen föra själv eller via en specialiserad firma. Om du planerar att göra det själv bör du dock känna till att det krävs speciell utrustning. Ofta är det två slipmaskiner som behövs hyras in – en större slipmaskin för de stora golvytorna, samt en kantslip för parkettgolvets kanter. Många gör gärna just detta själva. Genom att hyra utrustningen själv och lägger arbetstimmarna, kommer man undan ganska mycket billigare än om man anlitar en firma för det.

 

 

 

 

15 Mar 2017