Ta hand om dina rör

För dig som är bostadsägare med totalansvar för hela huset, inklusive rör, grund och yttre delar så finns de en hel del att hålla koll på. Mycket kan man hålla koll på själv och även åtgärda, men vissa saker behöver man hjälp utifrån för att kunna kontrollera och åtgärda.

Varför måste du hålla koll på dina rör?

Om du får stopp i rören på grund av bristande underhåll är både onödigt och kostsamt. Det kan även vara läckage i rör, droppande kranar och reglage som strular. Det är inte bara störande, det kan även bidra till stora kostnader på grund av förhöjd vattenförbrukning eller i värsta fall fukt och vattenskador. Det är därför alltså bra att ta hand om dina rör, eller iallafall göra en återkommande koll med några års mellanrum för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Med återkommande kontroller kan man hinna upptäcka fel och brister innan det hinner orsaka större skador. Det är ungefär som att gå till tandläkaren i förebyggande syfte - hitta påbörjade hål och fixa till det innan det blir värre.

Ekonomisk katastrof att missa skador

För den som vill snåla på besiktning av rör och liknande kan det leda till förödande skador. Rören kan rosta, gå sönder, spricka eller få ett stopp som gör att trycket tar sönder röret. Om du som ägare inte har haft rören under uppsikt och brustit i ditt ansvar som husägare kan det bli svårt att få ditt försäkringsbolag att täcka kostnaderna. Det är ungefär som att besiktiga bilen - det måste göras för att din bil ska få vistas på gatorna och för att försäkringen ska täcka. Det är tvivelaktigt om försäkringsbolaget vill täcka kostnader för en bil som är med i en olycka om den inte går igenom en besiktning men ändå används. Många försäkringsbolag tänker nog likadant med ett hus som inte kollas igenom med jämna mellanrum. Som bostadsägare har du ett ansvar att se till att kolla upp hur ditt hus mår och ta hand om det. Om du låter det förfalla vill nog inga försäkringsbolag gå in och ersätta stora summor pengar för du som ägare varit ovarsam med huset.

Det är inte dyrt att kolla upp rören

Det kostar inte en förmögenhet att ta in ett företag som kollar igenom dina rör. Om inte annat så är det garanterat mycket billigare och mindre omständigt än om rören skulle gå sönder och orsaka vattenläckage. Med andra ord är det värt att betala ett företag för att kolla. Det är än en gång precis som med en bil - försäkringen kostar pengar även fast du inte krockar, men försäkringen är garanterat billigare än det är att laga hela bilen om du krockar den! Så det handlar om att vara smart i förväg och inte bli dumsnål. Lägg hellre en liten summa då och då för att undvika en större och mer chockerande summa om det skiter sig.

Vill du hitta en vvsfirma som kan kolla dina rör? Läs mer här.

 

16 Jul 2017