Saker man aldrig ska slänga i vasken – rörmokare varnar

Det är lätt hänt att man slänger något i vasken som inte alls ska vara där. Gör man det kan det dock leda till problem, och rörmokare landet runt har nog sett det mesta när det kommer till olämpliga saker som svenskar slänger i vasken.

Givetvis slänger man inte olämpliga saker i vasken med flit – snarare handlar det om att man inte är riktigt uppmärksam eller att man helt enkelt inte vet vad som är okej eller inte okej att slänga där.

Det finns ett par vanliga saker som svenskarna slänger i vasken. Erfarna rörmokare varnar för dem. Följande saker bör man vara försiktig med när man funderar på hur man ska göra sig av med dem.

matrester i avlopp

Kaffesump

De flesta har troligtvis någon gång lagt kaffesump i vasken. Många är dock inte medvetna om att kaffesumpen kan vara en orsak till stora problem och stopp i rören. I alla fall när det förenas med stelnat fett. 

Vissa kanske har hört att kaffesump ska ha en förlösande effekt på röret och därmed rensa dem från olika typer av beläggningar. Detta är dock bara en myt, menar rörmokare. Istället kan man använda kaffesumpen som näring till rosorna, slänga den i komposten, eller helt enkelt bara kasta sumpen i papperskorgen.

Fetter och oljor

Att fetter och oljor kan orsaka problem i rören är ett fenomen som många kanske inte är medvetna om. Problemet uppstår när fettet stelnar i rören. Inte ens riktigt varmt vatten kan få bort en sådan hård, stelnad fettklump. Rörmokare råder att man häller av fettet i en burk och sedan kastar burken i soporna.

Råa ägg

Att hälla råa ägg i vasken kan orsaka problem när de blandas med vatten. Istället för att tillagas i stekpannan eller i kastrullen blir det istället en omelett i rören om tillräckligt mycket hett vatten tillförs.

Rörmokare råder att man helt enkelt bör slänga råa ägg i soporna.

Stearin

Många har nog någon råkat slänga stearin i vasken, antingen medvetet eller omedvetet. Att slänga stearin i vasken är enligt rörmokare något man bör undvika. Detta eftersom det lätt bildar proppar i rören.

Spackel, fogmassa och gips

Dessa saker kanske är uppenbara – men de bör verkligen inte hällas i vasken. Även om man är medveten om att det är dåligt för rören, kan det ju hända att man till exempel sköljer av spackelspaden i köket. Rörmokares råd är att man bör vara uppmärksam på detta.

2 Jun 2016