Miljövänlig propplösare

Den som arbetar i kök har någon gång varit med om att det blir stopp i avlopp. Särskilt ofta händer det ju de som bor i gamla hus och har gamla rör i sina bostäder. Ju äldre rör, desto oftare händer det. Man kan få stopp antingen i rören från köket, eller i badrummet.

I en del hus, har både kök och badrum samma avlopp, vilket innebär att allt det som hälls ut i både kök och badrum påverkar det som rinner (om det rinner) ut i det andra stället. Häller du till exempel ut mycket fett i avloppet i köket, påverkar det avloppet i badrummet. Håller du rent i köket, rinner avloppet väl ut i badrummet. Det innebär att man som husägare bör vara försiktig med vad man häller ut i köket. Därför kommer här några saker som det är bra att tänka efter som man gör – innan man gör något i köket.

1. Skrapa av först – skölj sedan disken

När man har disk och har lite matrester kvar på tallriken; skrapa alltid av tallriken i soporna innan du skjöljer av tallriken i diskhon. På det sättet får du ut minimalt med fett i rören.

2. Häll inte ut fett – häll på flaska

Har du till exempel friterat eller tillagat någon maträtt, häll aldrig ut fettet i diskhon. Häll det i en gammal flaska och släng flaskan i soporna. På det sättet undviker du att fettet lägger sig inuti rören.

3. Håll rören fettfria – häll ut hett vatten

Du kan även "rensa" upp i dina gamla rör genom att varje dag hälla ut cirka 1 liter hett vatten. Vi rekommenderar inte detta, då man slösar med värdefullt och friskt vatten, med tanke på att det i varma sommartider kan vara ont om friskt vatten.

4. Gör en relining

Detta är något som vi däremot kan rekommendera. Har man lite äldre rör i sitt hus kan de vara utslitna. Riskerar man vattenskada, bör man genast ringa ett VVS-företag som kommer och inspekterar rören. De kan tala om ifall de gamla rören riskerar någon skada.

Varför relining och inte stambyte?

Varför ska man hellre göra en relining och inte bara byta ut de gamla rören och lägga in nya? Det innebär ett mycket större resursslöseri att tillverka nya rör. Det innebär också ett mycket större ingrepp i huset och bostaden att riva upp rören och lägga nya rör. Det blir dyrt att byta stammar, det vet alla som någon gång har gjort det. Gör man i stället en relining, behöver man inte bryta upp golv och väggar för att riva ut gamla rör och lägga in nya.

Istället låter man rören ligga där de ligger. Sedan sprutar man in plast i de gamla rören. Efter det värmer man rören, så att plasten inne i rören härdas. Då lägger sig plasten som en hinna innanför rören och ger nytt fräscht vatten och gör att rören håller för 30-50 år till. Eller ett annat sätt är att lägga nya plaströr antingen utanpå de gamla rören, eller inuti de gamla rören. Oberoende vilket, innebär en relining att man får som nya rör i stället för de gamla och kanske spruckna rören. Läs mer om relining som man kan göra i Stockholm på: http://www.reliningstockholm.biz.

rengöringsmedel

 

9 Jun 2018