Kontrollera luften med OVK-besiktning i Stockholm

Obligatorisk ventilationskontroll, det är vad OVK-besiktning står för och det är precis vad det låter som. I Stockholm kan du få hjälp att göra OVK-besiktning.

Tänka sig hur det hade varit på sjukhus, där sjuka är för att ha en chans att bli friska, men där luften är för dålig. Dålig luft kan få vem som helst att må dåligt. Därför är det otroligt viktigt att den fungerar som den ska, framförallt på ställen som sjukhus och skolan.

För att veta att ventilationssystemet fungerar som det ska, så behöver man göra en OVK-besiktning. Det innebär att man kontrollerar systemet från grunden och ser till att allting är som det ska. Är det inte det, då får man underkänt och får ta hjälp med att lösa problemen. För luften måste vara bra, det finns inga andra vägar.

När måste en OVK-besiktning göras?

Handlar det om ett en- eller tvåbostadshus, så räcker det med att man gör en OVK-besiktning en gång. Detta är första gången innan systemet sätts i bruk. Men är det däremot skola, förskola eller sjukhus, då är det vart tredje år som gäller. Handlar det istället om kontor eller flerbostadshus, då är det sex år som gäller.

Det är upp till fastighetsägaren att se till att den blir gjord i tid. Det är även upp till den att se till att ta hjälp och lösa problemet om det skulle bli underkänt. Många gånger kan man få hjälp från samma företag som utför själva OVK-besiktningen.

6 Apr 2023