Hur rengör man sin ventilation?

Har du tittat i din ventilation på den sista tiden? Om inte är det dags för att titta in i dem. Du kanske kommer att märka att de är fulla med svart damm. Särskilt troligt är det om det är länge sedan som du gjrode något åt dem. Men det gör inget, så länge som du tar bort det svarta dammet. Ligger det kvar kan de påverka din och allas hälsa som bor i bostaden. Här tar vi upp hur du lättast rengör sina ventiler.

Det är om du kan dammsuga ventilerna lätt. Gör du detta ofta är dammsugning bland det bästa som du kan göra. Är det länge sedan som du rengjorde ventilerna, kan det krävas en större operation ifall du ska få rena ventiler. Då kan du behöva en smal borste som gör så att du får bort allt ludd och allt damm som kan finnas inuti ventilerna.

Du behöver:

  • en flasborste
  • en ren trasa
  • en liten hink med vatten och såpa
  • en sprutflaska med vatten och matsprit
  • en mjuk svamp

Så gör du

  1. De allra ventiler har en kåpa som skyddar den. Den bör du först ta bort. Sedan ser du hur det ser ut inuti ventilen. Om det ligger en massa damm som är full med fett, bör du avlägsna dem . Lättast gör du det med flaskborsten. Den kommer åt mellan springor. Se upp, så att du inte får på dig allt damm när du borstar bort det med flaskborsten.
  2. När du väl har fått bort allt damm, kan du här antingen ta med en mjuk svamp som du har sköljt i vattnet med såpan och sedan torkar du rent i och kring hela ventilen. Om det luktar i ventilen kan du spruta med vattnet blandat med matsprit. Sedan torkar du rent med den rena trasan.
  3. När ventilen är ren, rengör du sedan kåpan som skyddar ventilen.
  4. När du sedan har rengjort både ventilen och skyddskåpan, lägger du på skyddskåpan på ventilen. Och vidare sedan till nästa.

Detta bör göras minst en gång om året. Beroende förstås hur mycket ni vistas hemma och hur många som bor i bostaden, ju fler, desto oftare bör man rengöra sina ventiler. Som sagt, om man är duktig och rengör sina ventiler ofta, kan man lätt bara dammsuga dem, men det innebär att man dammsuger dem minst en gång i månaden för att det ska vara tillräckligt för att hålla ventilerna rena.

21 Oct 2019