Har du fått stopp i avlopp?

Har du fått stopp i dina avlopp? Innan man vet att man har hela stammar, bör man ta kontakt med ett spolningsföretag som tar reda på hur det står till med stammarna. Det är ju ingen idé att spola stammarna om det ändå är något fel på dem. Därför bör en rörmokare gå in med en kamera och ta sig en ordentlig titt på stammarna innan de spolar dem. Endast på det sättet kan man förvissa sig om att allt står rätt till och kanske också vad det är som orsakar stoppet.

Vad är det då som händer när det blir stopp i avlopp? Har man inte rensat golvbrunnar tidigare så kanske man inte vet vad det är som fastnar där. Det mesta som brukar fastna i golvbrunnar är hårrester och hårtestar. Det kan fastna skräp jord från smutsiga skor och hårspännen. I diskhon i köket är det mest fett som fastnar och orsakar stopp i avloppet där. Därför ger vi här de flesta tipsen om hur man kan förebygga stopp i avlopp.

  • Torka bort fett med papper – allt fett som används i kastruller och stekpannor ska torkas rena från fett med hushållspapper som lätt suger upp fett som används. Sedan slänger man ju pappret i soporna.
  • Samla allt hår i duschen – när man duschar bör man samla upp allt hår som samlas i golvbrunnen. På så sätt hamnar håret inte i avloppsröret där det kan sätta stopp för avloppet att rinna bort.
  • Skaffa en hårfälla – det lättaste sättet att samla upp allt hår är att skaffa en hårfälla som man lägger över avloppsröret. Då kan man sedan bara samla upp allt som har samlats där och slänga det.
  • Rensa ur avloppsrör i diskmaskinen – man kan skruva loss det vattenlås som finns under diskbänken. Avloppsröret går som i en sväng ner, med ett lock undertill som man kan skruva av och diska. Gör man det regelbundet så samlas det inte en massa som kan stoppa avloppet från att rinna ner.
  • Släng i soporna – inte i toan – allt som inte är fekalier och toapapper ska slängas i soporna. Det inbegriper all tamponger, bindor, trosskydd, fimpar, snusprillor och en massa andra saker som folk brukar slänga i toan. Bara för att man inte ser dem när man spolar innebär det inte att de försvinner. De åker med i avloppsvattnet. De skadliga kemikalier som finns i fimpar, snus och bindor åker med i vattnet och fångas inte upp i reningsverken.
21 Dec 2019