Gör detta innan du ringer en VVS-jour

Om eller när man råkar ut för stopp i avlopp, vad ska man göra då? Ska man ringa en jour, eller så försöker man åtgärda det på egen hand. Beroende på omfattningen på stoppet och var stoppet uppstår, finns det lite olika saker som du själv, som lekman kan göra. Innan man betalar för dyra reparationskostnader kan man faktiskt försöka åtgärda det själv och spara in de kostnaderna.

kvinna försöker rensa avlopp

I diskhon eller handfatet

Har du fått stopp i diskhon i köket eller i handfatet i badrummet kan du  antingen skruva loss avloppsröret precis under diskhon eller handfatet. Ställ en hink under röret så inte allt vatten bara rinner ner på golvet eller i skåpet under diskho. När du  väl har skruvat i avloppsröret, kan du ta till exempel en flaskrensare eller -borste och diskmedel och rengöra inuti avloppsröret. Skruva sedan tillbaka röret i avloppet när vattnet rinner undan. Har det inte hjälpt kan du gå till nästa steg.

Hett vatten och diskmedel

Hjälper det inte att rensa med en borste i avloppet kan du koka upp minst 1 liter vatten. Häll i lite diskmedel, som löser fett. Häll sedan det kokheta vattnet i diskhon eller handfatet. Har inte det hjälpt kan du gå till nästa steg.

Vaskrensare

Ta en vaskrensare. Med en sådan kan du skapa ett undertryck i vasken eller handfatet. Tryck ner vaskrensaren tills du har fått igång vattnet så att du hör att det åker upp och ner i rören. En vaskrensare brukar få igång det som orsakar stoppet så att det antingen åker upp, eller ner i röret.

Rensband

Du kan skaffa ett rensband i en vanlig bygghandel om du vet att du ofta har problem med stopp i handfat eller diskho. Ett rensband kan du peta ner i handfatet/diskhon. När hela rensande är nere kan du sedan dra i det upp och ner tills du fått bort det smuts som har orsakat stoppet.

I duschen

I duschen är det många saker som kan orsaka stopp i avloppet. Det mesta brukar vara hårtestar som orsakar det mesta stoppet, särskilt om man har långt hår, brukar de orsaka rikliga stopp.

Lirka upp hårtestar i duschavloppet

Har du flera hårtestar som orsakar stopp i avloppet och du ser var de ligger i avloppet, kan du ta en klädgalge och vända den upp och ner och lirka upp det som orsakar stoppet. Du kan även ta en virknål eller pinnar för att få bort det som ger stoppet i avloppet. Om inte detta hjälper kan du gå till nästa steg.

Rensa golvbrunnen

Om inte det hjälper att tömma det du kan se i avloppet, kanske du bör titta i golvbrunnen. Den kan vara full med hårtestar som stoppar flödet av vatten. Du bör ta isär hela golvbrunnen. Passa på att rengöra alla delarna. Det kan lukta ganska illa om det är länge sedan golvbrunnen rengjordes. Kom ihåg att rengöra den en gång i veckan, så borde stoppet i avloppet sluta. Om inte detta hjälper bör du ringa en akut VVS-montör som kommer och hjälper dig. Googla vvs jour Stockholm (om det är där du bor). Bor du på annan ort, skriver du in den orten i Googles sökfält.

19 Jun 2018