Billigare att renovera badrum i dagsläget

Först och främst så ska man veta att det i dagsläget är billigare att renovera – oavsett vilken del av bostaden det handlar om; att just badrummet nämndes i rubriken är för att det just i detta rum skiljer sig så pass rejält mellan nu- och då. Detta främst beroende på två stycken aspekter och om vi börjar med den första så handlar denna om den röda tråd som löper genom all sorts renovering i dagens läge – nämligen rot-avdraget.

Att privatpersoner i Sverige får använda sig av rot-avdraget vid olika projekt gör att priserna för hantverkstjänster blir betydligt billigare. Om vi kortfattat förklarar hur detta avdrag fungerar så kan vi säga att du just genomfört en badrumsrenovering i ditt hus i Stockholm och där du anlitat plattsättare, rörmokare och en elektriker och där dessa jobbar mot ditt rot-avdrag. Detta innebär att du kan dra av upp till halva arbetskostnaden för deras tjänster på din deklaration och därefter få tillbaka summan på din skatt. Denna generösa skattereduktion har verkligen satt fart på hemmasnickrare över hela landet och man ser att många svenskar – i synnerhet i Stockholm – anser sig ha råd att förverkliga sina drömmar rörande designen på sina hus. Bra så; men varför blir just badrummet så pass mycket billigare då?

Jo, här handlar det om tillgången på material. Förr om åren om man stod inför en badrumsrenovering så var man tvungen att vända sig till en renodlad försäljare av kakel och klinkers och det var dessutom ofta till denne som man fick vända sig för toalettstol, handfat och dusch eller badkar; något som kostade mer pengar då denna återförsäljare ofta låg på en hög prisnivå.

Skillnaden nu är att det kommit fram fler – större! – aktörer på marknaden och om vi nämner några så handlar det om Bauhaus, Byggmax, K-rauta och Hornbach och att dessa pressat priserna för material neråt ganska rejält. Här kan man alltså som kund välja att köpa kakel och klinkers och allt annat som man behöver för denna badrumsrenovering till rena fyndpriser och man kan – som sagt – även få de hantverkare man anlitat att jobba mot sit rot-avdrag.

Därför blir det billigare att i dagsläget genomföra en badrumsrenovering förutsatt förstås att man har tillgång till de här byggbjässarna i den stad man bor i och här kan man säga att en privatperson i Stockholm har ett bättre utgångsläge än vad en person i exempelvis Kramfors har. Av naturliga skäl naturligtvis då det finns ett betydligt större urval i just Stockholm.

Hur länge orkar byggkedjorna?

Det som dock ska läggas till i denna beräkning är ett frågetecken i form av hur länge dessa större bolag klarar av konkurrensen sinsemellan. Mycket tyder på att det kommer att framkomma en liknade historia som hände i elektronikbranschen; det vill säga – priserna pressas så långt ner att det till slut blir ohållbart och att något företag går i konkurs.

Något som därefter leder till att priserna – sakta men säkert – börjar närma sig en högre nivå igen. Ska man genomföra en badrumsrenovering i dagsläget så kan det vara läge att agera redan nu medan priserna fortfarande är låga.

29 Jun 2017