Besiktiga rören då och då

Har du svårt att få ner vatten som fyller handfat och badkar? Då kanske det är dags att se över sina avlopp ordentligt. Om man vill kan man enkelt ta loss golvbrunnen, ta isär de olika delarna osm utgör golvbrunn hemma hos dig och rengöra dem. När de sedan är rena kan man lägga tillbaka dem i golvbrunnen och sedan bör vattnet går ner i avloppet. Om det inte fungerar och vattnet ändå inte vill rinna ner i avloppet, trots en rengjord golvbrunn, då är det dags att ta ett större grepp om avloppet. Så här bör du göra.

Gör en grundlig rörinspektion

Börja med att ta kontakt med en rörmokare som kan gå in med en kamera rören och som kan ta bilder eller filmer så att man kan se hur det ser ut inuti rören. Ibland kan det vara fettklumpar som stoppar avloppet från att rinna ner. Sådana fettklumpar kan man spola med högt tryck och hett vatten som gör att avloppet rinner ner smidigt. Är det större saker som visar sig i rören, kan man behöva göra fler åtgärder än bara spola dem med hett vatten.

Så bör du göra med stopp i avloppet

Här finns det några olika mer eller mindre stora ingrepp som man kan göra med rör som inte fungerar. Har man behov av en renovering av stammarna, behöver man inte nödvändigtvif´s riva ut dem och ersätta med nya. Man kan behöva renovera rören inifrån. Det kan man göra med hjälp av relining. Det betyder enkelt förklarat, att man sprutar in plast i rören, som sedan härdas med värme. Plasten lägger sig inuti rören och ger en hetl ny hinna som vattnet sedan kan färdas genom. Rören håller för en längre tid och kan hålla i 40-50 år till.

Lägga helt nya rör om de är trasiga

Är de sönder finns det inget annat att göra än att riva ut de gaml och lägga nya. Om det är nödvändigt kan man endast ta reda på genom att gå ini rören och se om det finns någon läcka i dem. Enda sättet att göra det är att ta kontakt med ett VVS-företag som har en kamera och gå in och upptäcka om det behövs eller ej. Om det sedan skulle visa sig att det finns en läcka måste det åtgärdas, men det kan VVS-företaget tala om för dig och visa dig bilder tagna inuti rören. Läs mer här.

18 Jan 2019